Beijingul trebuie să se hotărască să trăiască paşnic alături de Taiwan, care nu va accepta niciodată dominaţia chineză, a declarat miercuri preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, în timpul învestirii sale pentru un al doilea mandat, informează France Presse.

Taiwanezii au reales-o triumfător pe Tsai în ianuarie, în ciuda eforturilor Beijingului de a izola insula de la venirea ei la putere în 2016.

Preşedinta, în vârstă de 63 de ani, este în mod special antipatică Chinei continentale întrucât ea consideră insula sa un stat suveran de facto şi respinge ferm viziunea chineză a unei „singure Chine”.

De la alegerea sa în 2016, China a exclus orice ofertă de a negocia cu Taiwanul şi a intensificat presiunile economică, militară şi diplomatică asupra unei insule pe care încă o consideră o provincie rebelă chemată să revină la patria mamă, dacă este necesar chiar prin forţă, aminteşte AFP.

Puterea centrală chineză apără ideea „O ţară, două sisteme” pentru Taiwan, după modelul în vigoare în Hong Kong, în virtutea căruia insula îşi va păstra libertăţile în timp ce se supune Beijingului. O soluţie pe care Tsai a exclus-o miercuri la învestirea sa.

„Nu vom accepta utilizarea de către autorităţile chineze a (principiului) ‘o ţară, două sisteme’ pentru a retrograda Taiwanul şi a submina statu-quo-ul între cele două maluri ale strâmtorii”, a spus ea.

mai mult la /www.agerpres.ro/

Lasă un răspuns